Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)

Bezoek tijdens de Internationale Open Dag de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) – winnaar van de Nobelprijs van de Vrede 2013 voor haar inspanningen de wereld te ontdoen van chemische wapens – te leren over chemische wapens, dat we moeten samenwerken om chemische wapens te elimineren, en hoe u daarin kunt helpen. Dit jaar viert het OPCW haar 20 jubileum.

Sarin, VX, zwavel mosterdgas en chloor klinken als bekende materialen die worden gebruikt in chemische wapens. Aanvallen met chemische wapens uit de vorige eeuw op plaatsen als Leper, Halabja, Irak, en Sardasht, Iran. Aan deze tragische lijst kunnen de locaties Ghouta en Khan Shaykhun, Syrië, worden toegevoegd. Zij zijn getuigen van de pijn toegebracht in deze eeuw.

Om deze gevaarlijke trend te keren en om voorraden van chemische wapens over de hele wereld uit te roeien, is het Verdrag Chemische Wapens (CWC) opgesteld. Twintig jaar geleden op 29 april 1997 werd het verdrag juridisch bindend voor de eerste 65 landen die zich erbij hadden aangesloten. Op datzelfde moment werd de OPCW geboren als de entiteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op de volledige uitvoering van het verdrag, dat vaak wordt beschouwd als de meest succesvolle ontwapeningsverdrag in de geschiedenis. Op dit moment zijn er 192 landen aangesloten bij het Verdrag Chemische Wapens. Nog slechts vier landen moeten zich er nog bij aansluiten en dan is er een wereldwijde dekking.

Het doel van het OPCW is chemische wapens permanent uit te roeien door de bestaande voorraden te vernietigen en de hernieuwde opkomst van dergelijke wapens te voorkomen. Meer dan 90 procent van de OPCW opgegeven chemische wapens zijn tot nu toe aantoonbaar vernietigd.

OPCW voert regelmatig wereldwijd inspecties uit bij chemische industriële installaties, die chemicaliën produceren die kunnen worden gebruikt bij de productie van verboden wapens. Door te werken met de wetenschappelijke gemeenschap bevordert het OPCW ook het vreedzame gebruik van de chemie.

Het beleid voor chemische ontwapening wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Zoals blijkt uit rapporten uit Irak en Syrië, chemisch terrorisme is nu een verontrustende realiteit, door aanspraak te maken op de levens van vele onschuldige slachtoffers. OPCW is in toenemende mate betrokken bij de bestrijding van deze groeiende bedreiging.

Kom ons bezoeken op de Internationale Open Dag! We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen.

Programma

 • OPCW zal haar deuren openen voor het publiek tussen 11:00-17:00 uur.
 • Probeer de uitrusting die door het OPCW gebruikt wordt tijdens missies.
 • Leer de geschiedenis van de chemische oorlog en de effecten van chemische wapens op mensen. Leer precies wat het OPCW doet om de wereld een veiligere plek te maken.
 • Laat uw kinderen mee doen aan de tekenwedstrijd over het gebruik van wetenschap voor de vrede en veiligheid van de mensheid.
 • Leer meer over hoe je bij het OPCW stage kunt komen lopen.
 • Neem een foto met de 2013 Nobel prijs voor de vrede en deel het op social media.

Drankjes en snacks zijn te koop in de gedelegeerden lounge.

 

Adres

Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)
Johan de Wittlaan 32
2517 JR Den Haag
www.opcw.org

Veiligheid

De meeste internationale organisaties zijn beveiligd. Daarom is het van belang om de do’s and don’ts hieronder te lezen en op te volgen. Uw toegangsbewijs ontvangt u een week voor de Open Dag per e-mail. Wilt u deze uitprinten en meenemen? De beveiliging van de organisaties kan u vragen om uw toegangsbewijs te tonen. Het kan ook zijn dat de registratie vooraf afdoende is en u het toegangsbewijs de dag zelf niet hoeft te tonen. U dient een geldige legitimatie (paspoort of ID-kaart) mee te nemen. De controles kosten tijd, houd hier alstublieft rekening mee. Wij vragen uw begrip voor de eventuele wachttijd.

 Do’s

 • Neem een legitimatiebewijs mee
 • Neem uw geprinte toegangsbewijs mee
 • Neem de tijd voor veiligheidscontroles
 • Luister naar de beveiliging en ander personeel

Don’ts

 • Neem geen grote tassen mee
 • Neem liever geen kinderwagens mee
 • Neem geen elektrische apparatuur mee
 • Foto- en filmopnames bij de organisaties zijn niet altijd toegestaan

Organisaties en Bushaltes

Hier vindt u een kaart (Google maps) met alle organisaties die tijdens de open dag te bezoeken zijn. U kunt de organisaties op de kaart herkennen aan de rode flag icoontjes. Ook rijden er gratis bussen van Connexxion Tours, die u naar uw bestemming kunnen brengen. De bushaltes staan aangegeven met een blauw bus icoontje. Door op een blauw icoon van de bushalte te klikken, krijgt u een overzicht van de vertrektijden en de looproutes vanaf de halte naar de organisaties. U kunt rechtstreeks naar de pagina Vervoer gaan voor een overzicht van het gratis busvervoer.