Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)

Tijdens de Internationale Open Dag, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) – Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2013 voor zijn uitgebreide inspanningen om de wereld van chemische wapens te doorbreken. Kom meer te weten over chemische wapens, waarom we samen moeten werken om ze volledig te elimineren en hoe je kunt helpen.

Sarin, VX, zwavel mosterdgas, en geluid zo vertrouwd als de materialen die worden gebruikt in chemische wapens. Aanvallen met chemische wapens zijn geschreven langs de namen van tragische plaatsen uit de vorige eeuw als Ieper, Halabja, Irak en Sardasht, Iran. Helaas, de namen van Ghouta en Khan Shaykhun in Syrië, wees dus getuige van de pijn die deze eeuw is aangedaan.

De Chemical Weapons Convention (CWC) werd onderhandeld om deze gevaarlijke trend te keren en om voorraden chemische wapens over de hele wereld te elimineren. Meer dan twintig jaar geleden, op 29 april 1997, werd de conventie juridisch bindend voor de eerste 65 landen die zelf verplicht waren geworden. Op datzelfde moment werd de OPCW geboren als de entiteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op de volledige implementatie van de Conventie, die vaak wordt beschouwd als het meest succesvolle ontwapeningsverdrag in de geschiedenis. De Chemical Weapons Convention met 193 landen aan boord staat dicht bij de universele berichtgeving over de planeet.

Het doel van de OPCW is om chemische wapens permanent uit te roeien door bestaande voorraden te vernietigen en door het opnieuw verschijnen van dergelijke wapens te voorkomen. Meer dan 96 procent van de chemische wapens die aan de OPCW zijn gedeclareerd, zijn tot nu toe aantoonbaar vernietigd.

De OPCW voert regelmatig wereldwijde inspecties uit van chemische industriële faciliteiten om de productie van chemicaliën te controleren die zouden kunnen worden gebruikt bij de productie van verboden wapens. In samenwerking met de wetenschappelijke gemeenschap bevordert de OPCW ook het vreedzame gebruik van chemie.

Het chemische ontwapeningsregime staat voor nieuwe uitdagingen. Zoals blijkt uit rapporten uit Irak, Syrië, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk, is het gebruik van chemische wapens een verontrustende realiteit die het leven van onschuldige slachtoffers blijft claimen. De OPCW is steeds meer betrokken bij het tegengaan van deze groeiende dreiging.

Kom ons bezoeken op Internationale Open Dag! We zien er naar uit je te verwelkomen.

Plan je bezoek:

 • Een doorlopend programma tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Wel registeren, maar de tijd kunt u zelf bepalen.
 • Self-guided tours zodat u naar eigen wens het programma kunt doorlopen.
 • Probeer de uitrusting OPCW-inspecteurs gebruiken tijdens veldmissies.
 • Presentaties in het Engels en het Nederlands (40 minuten lang, incl. Q&A) over de geschiedenis van chemische oorlogsvoering en de effecten van chemische wapens op mensen. Ontdek wat de OPCW precies doet om van de wereld een veiligere plek te maken zonder chemische wapens.
 • Prikkel de verbeelding van uw kinderen in onze tekenkamer waar ze kunnen leren over het gebruik van wetenschap voor vrede en het welzijn van de mensheid.
 • Ontdek wat medewerkers van het OPCW doen en hoe jij een medewerker kunt worden.
 • Maak een foto met de Nobelprijs voor de Vrede 2013 toegekend aan de OPCW en andere populaire plekken om te posten op sociale media.
 • Deel uw mening over onze Billboard of Ideas.

Drankjes en snacks zijn te koop in de lounge.

Adres

Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)
Johan de Wittlaan 32
2517 JR Den Haag
www.opcw.org

Veiligheid

De meeste internationale organisaties zijn beveiligd. Daarom is het van belang om de do’s and don’ts hieronder te lezen en op te volgen. Uw toegangsbewijs ontvangt u een week voor de Open Dag per e-mail. Wilt u deze meenemen? De beveiliging van de organisaties kan u vragen om uw toegangsbewijs te tonen. Het kan ook zijn dat de registratie vooraf afdoende is en u het toegangsbewijs de dag zelf niet hoeft te tonen. U dient een geldige legitimatie (paspoort of ID-kaart) mee te nemen. De controles kosten tijd, houd hier alstublieft rekening mee. Wij vragen uw begrip voor de eventuele wachttijd.

 Do’s

 • Neem een legitimatiebewijs mee
 • Neem uw toegangsbewijs mee
 • Neem de tijd voor veiligheidscontroles
 • Luister naar de beveiliging en ander personeel

Don’ts

 • Neem geen grote tassen mee
 • Neem liever geen kinderwagens mee
 • Neem geen elektrische apparatuur mee
 • Foto- en filmopnames bij de organisaties zijn niet altijd toegestaan