Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)

Bezoek tijdens de Internationale Open Dag de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) – winnaar van de Nobelprijs van de Vrede 2013 voor haar inspanningen de wereld te ontdoen van chemische wapens – te leren over chemische wapens, dat we moeten samenwerken om chemische wapens te elimineren, en hoe u daarin kunt helpen. Dit jaar viert het OPCW haar 20 jubileum.

Sarin, VX, zwavel mosterdgas en chloor klinken als bekende materialen die worden gebruikt in chemische wapens. Aanvallen met chemische wapens uit de vorige eeuw op plaatsen als Leper, Halabja, Irak, en Sardasht, Iran. Aan deze tragische lijst kunnen de locaties Ghouta en Khan Shaykhun, Syrië, worden toegevoegd. Zij zijn getuigen van de pijn toegebracht in deze eeuw.

Om deze gevaarlijke trend te keren en om voorraden van chemische wapens over de hele wereld uit te roeien, is het Verdrag Chemische Wapens (CWC) opgesteld. Twintig jaar geleden op 29 april 1997 werd het verdrag juridisch bindend voor de eerste 65 landen die zich erbij hadden aangesloten. Op datzelfde moment werd de OPCW geboren als de entiteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op de volledige uitvoering van het verdrag, dat vaak wordt beschouwd als de meest succesvolle ontwapeningsverdrag in de geschiedenis. Op dit moment zijn er 192 landen aangesloten bij het Verdrag Chemische Wapens. Nog slechts vier landen moeten zich er nog bij aansluiten en dan is er een wereldwijde dekking.

Het doel van het OPCW is chemische wapens permanent uit te roeien door de bestaande voorraden te vernietigen en de hernieuwde opkomst van dergelijke wapens te voorkomen. Meer dan 90 procent van de OPCW opgegeven chemische wapens zijn tot nu toe aantoonbaar vernietigd.

OPCW voert regelmatig wereldwijd inspecties uit bij chemische industriële installaties, die chemicaliën produceren die kunnen worden gebruikt bij de productie van verboden wapens. Door te werken met de wetenschappelijke gemeenschap bevordert het OPCW ook het vreedzame gebruik van de chemie.

Het beleid voor chemische ontwapening wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Zoals blijkt uit rapporten uit Irak en Syrië, chemisch terrorisme is nu een verontrustende realiteit, door aanspraak te maken op de levens van vele onschuldige slachtoffers. OPCW is in toenemende mate betrokken bij de bestrijding van deze groeiende bedreiging.

Kom ons bezoeken op de Internationale Open Dag! We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen.

Programma

  • OPCW zal haar deuren openen voor het publiek tussen 11:00-17:00 uur.
  • Probeer de uitrusting die door het OPCW gebruikt wordt tijdens missies.
  • Leer de geschiedenis van de chemische oorlog en de effecten van chemische wapens op mensen. Leer precies wat het OPCW doet om de wereld een veiligere plek te maken.
  • Laat uw kinderen mee doen aan de tekenwedstrijd over het gebruik van wetenschap voor de vrede en veiligheid van de mensheid.
  • Leer meer over hoe je bij het OPCW stage kunt komen lopen.
  • Neem een foto met de 2013 Nobel prijs voor de vrede en deel het op social media.

Drankjes en snacks zijn te koop in de gedelegeerden lounge.

 

Adres

Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)
Johan de Wittlaan 32
2517 JR Den Haag
www.opcw.org