Internationaal Strafhof (ICC)

Het Internationaal Strafhof onderzoekt en vervolgd, waar nodig, individuen verdacht van de meest ernstige misdrijven die de gehele internationale gemeenschap aangaan en wanneer begaan na 1 juli 2002; genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.

Het Strafhof maakt deel uit van een globale strijd tegen straffeloosheid. Door middel van het internationaal strafrecht poogt het Hof misdadigers verantwoordelijk te houden voor hun misdrijven en ervoor te zorgen dat deze niet opnieuw zullen plaatsvinden.

Het Strafhof kan deze doelen niet bereiken zonder hulp van buitenaf. Het Hof geldt als laatste redmiddel en werkt aanvullend en niet ter vervanging van nationale rechtbanken. Gebaseerd op een internationaal verdrag, genaamd het Statuut van Rome, is het Internationaal Strafhof ‘s werelds eerste permanente internationale strafhof.

Er zijn 123 staten die lid zijn van het Internationaal Strafhof, hetgeen de belangrijke rol van het Strafhof weerspiegelt. Het Internationale Strafhof is een onafhankelijke organisatie en maakt geen deel uit van de Verenigde Naties.

Het Bureau van de Aanklager onderzoekt momenteel elf situaties, waarvan vijf onderzoeken voort zijn gekomen uit verzoeken van die landen zelf. Dit zijn Congo, Oeganda, twee zaken in de Centraal Afrikaanse Republiek en Mali. Twee onderzoeken werden door de VN-Veiligheidsraad naar het Strafhof verwezen: Darfur (Soedan) en Libië. In vier situaties is het Bureau van de Aanklager op eigen initiatief een onderzoek gestart na akkoord van de rechters. Dit betreft Kenia, Ivoorkust, Georgië en Burundi. In de situatie in Afghanistan heeft de Aanklager toestemming gevraagd om een onderzoek te beginnen en de rechters overwegen dit verzoek. Bovendien voert het Bureau van de Aanklager vooronderzoeken uit in negen landen, ten einde te bepalen of een onderzoek moet worden gestart: Colombia, Gabon, Guinee, Irak/Het Verenigd Koninkrijk, Nigeria, Palestina, Filipijnen, Oekraïne en tenslotte Venezuela.

Programma

Op zondag 23 september opent het Internationaal Strafhof (ICC) zijn deuren voor het publiek van 10:30 tot 17:00 uur (eerste presentatie begint om 11.00 uur en de laatste toegang is om 16:30 uur). Om het gebouw binnen te komen, wordt u gevraagd om een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart of paspoort) mee te nemen.

Interactieve rondleidingen zullen gedurende de dag met regelmaat worden gegeven en duren ongeveer 45 minuten. Tijdens de rondleiding kunnen de bezoekers de rechtszaal bekijken en meer leren over het Strafhof en zijn mandaat, lopende onderzoeken en andere activiteiten.

Bezoekers zijn van harte welkom om deel te nemen aan een van de rondleidingen of om de openbare ruimte van het Strafhof op eigen gelegenheid te verkennen, inclusief het Bezoekerscentrum en de foto tentoonstelling “Trauma, Healing and Hope” (“Trauma, herstel en hoop”). Deze tentoonstelling bestaat uit foto’s van de bekroonde fotograaf Marcus Bleasdale, die de afgelopen 20 jaar heeft samengewerkt met National Geographic, Human Rights Watch en vele anderen. Hij documenteert de schendingen van mensenrechten in vele landen, inclusief daar waar het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoek pleegt.

Vertegenwoordigers van de personeelsafdeling “Human Resources” van het ICC zullen ook aanwezig zijn om informatie te geven over werkgelegenheid en stagemogelijkheden bij het Strafhof.

Een kinderkamer zal onze jonge bezoekers verwelkomen en hun een verscheidenheid aan activiteiten aanbieden.

Adres

International Criminal Court
Oude Waalsdorperweg 10
2597 AK Den Haag
www.icc-cpi.int

Routebeschrijving

Het adres van de rechtbank is Oude Waalsdorperweg 10, Den Haag. De ingang van de auto- en fietsenstalling voor bezoekers bevindt zich aan de Van Alkemadelaan. De parkeerplaats bevindt zich op ongeveer 5 minuten loopafstand van de hoofdingang. Bezoekers met een handicap kunnen voor de hoofdingang worden afgezet. Houd er rekening mee dat er geen voertuigen geparkeerd kunnen worden bij het drop-off gebied; chauffeurs worden verzocht om te parkeren op de bezoekersparkeerplaats.

 • U kunt ons ook bereiken met het openbaar vervoer met bus 22 vanaf Den Haag Centraal (richting Duinzigt) die stopt aan de Waalsdorperweg – de busrit duurt ongeveer 20 minuten.
 • Vanaf station Laan van NOI in Den Haag stopt bus 23 (richting Scheveningen Noorderstrand) bij Bronovo Ziekenhuis – het is een busrit van 15 minuten.
 • Er zijn verschillende opties beschikbaar om van het Museon / Statenkwartier naar het ICC te reizen. Raadpleeg 9292.nl voor de beste oplossing, afhankelijk van uw vertrektijd.

Veiligheid

De meeste internationale organisaties zijn beveiligd. Daarom is het van belang om de do’s and don’ts hieronder te lezen en op te volgen. Uw toegangsbewijs ontvangt u een week voor de Open Dag per e-mail. Wilt u deze meenemen? De beveiliging van de organisaties kan u vragen om uw toegangsbewijs te tonen. Het kan ook zijn dat de registratie vooraf afdoende is en u het toegangsbewijs de dag zelf niet hoeft te tonen. U dient een geldige legitimatie (paspoort of ID-kaart) mee te nemen. De controles kosten tijd, houd hier alstublieft rekening mee. Wij vragen uw begrip voor de eventuele wachttijd.

 Do’s

 • Neem een legitimatiebewijs mee
 • Neem uw toegangsbewijs mee
 • Neem de tijd voor veiligheidscontroles
 • Luister naar de beveiliging en ander personeel

Don’ts

 • Neem geen grote tassen mee
 • Neem liever geen kinderwagens mee
 • Neem geen elektrische apparatuur mee
 • Foto- en filmopnames bij de organisaties zijn niet altijd toegestaan