Internationaal Strafhof (ICC)

Het Internationaal Strafhof onderzoekt en vervolgd, waar nodig, individuen verdacht van de meest ernstige misdrijven die de gehele internationale gemeenschap aangaan en wanneer begaan na 1 juli 2002; genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.

Het Hof maakt deel uit van een globale strijd tegen straffeloosheid. Door middel van het internationaal strafrecht poogt Het Hof misdadigers verantwoordelijk te houden voor hun misdrijven en ervoor te zorgen dat deze niet opnieuw zullen plaatsvinden.

Het Hof kan deze doelen niet bereiken zonder hulp van buitenaf. Het Hof geldt als laatste redmiddel en werkt aanvullend en niet ter vervanging van nationale rechtbanken. Gebaseerd op een internationaal verdrag, genaamd het Statuut van Rome, is het ICC ‘s werelds eerste permanente internationale strafhof.

124 Landen zijn lid bij het Strafhof, wat de relevantie van het Hof onderstreept. Het ICC is een onafhankelijke organisatie en maakt geen deel uit van de Verenigde Naties.

Het Bureau van de Aanklager onderzoekt momenteel tien situaties, waarvan vijf onderzoeken voortkwamen uit verzoeken van die landen zelf. Dit zijn Congo, Oeganda, twee zaken in de Centraal Afrikaanse Republiek en Mali. Twee onderzoeken werden door de VN-Veiligheidsraad naar het Hof verwezen: Darfur (Soedan) en Libië. In drie situaties is het Bureau van de Aanklager op eigen initiatief een onderzoek gestart na akkoord van de rechters. Dit betreft Kenia, Ivoorkust en Georgië. Bovendien voert het Bureau van de Aanklager vooronderzoeken uit in tien landen, teneinde te bepalen of een onderzoek moet worden gestart: Afghanistan, Burundi, Colombia, Gabon, Guinee, Irak/Verenigd Koninkrijk, Nigeria, Palestina, Vloot van schepen varend onder de vlaggen van de Comoren, Griekenland en Cambodja en tenslotte Oekraïne.

Programma

Tijdens een interactieve rondleiding kunt u een kijkje nemen in de rechtszaal van het Hof en wordt u geïnformeerd over het mandaat, lopende onderzoeken en de overige activiteiten van het ICC. Wij hopen dat u hiermee wordt geïnspireerd om met ons te werken aan een rechtvaardiger wereld

Het is ook mogelijk het ICC te bezoeken zonder deel te nemen aan de interactieve rondleiding en op eigen gelegenheid rond te lopen.

Adres

International Criminal Court
Oude Waalsdorperweg 10
2597 AK Den Haag
www.icc-cpi.int