Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH)

Opgericht in 1893, de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht is de oudste internationale organisatie in Den Haag. Zij is tevens uniek omdat het de enige internationale organisatie in Den Haag is die internationale verdragen ontwikkelt: de “Hague Conventions” (Haagse Verdragen). The “Hague Conventions” worden dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Ze bieden duidelijke antwoorden voor ingewikkelde kwesties in deze globaliserende wereld.

Hoe? We kopen boeken op Amazon. We kopen een camera van een online shop uit Singapore. We trouwen op het strand in de Stille Zuidzee. We leven in een globaliserende wereld. We zijn niet meer verbonden aan een plaats. Met een druk op de knop kunnen we de meest afgelegen plaatsen op deze planeet bereiken – of we daar iets kopen of naar toe vliegen. Als gevolg hiervan verbinden ons met vele landen – en veel verschillende rechtssystemen. Vaak merken we dat niet op. En meestal maakt het geen verschil voor ons. Maar àls het dan verschil uitmaakt, bijvoorbeeld als er iets mis gaat, dan kunnen we te maken krijgen met onverwachte resultaten.

We kunnen bij een onbekende buitenlandse rechtbank terechtkomen. We moeten wellicht dealen met buitenlandse wetten die we niet begrijpen. We moeten buitenlandse advocaten vinden om ons te helpen. En zelfs als we ons gelijk krijgen, kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om het vonnis in een ander land te handhaven. De HCCH biedt oplossingen die helpen om dit soort verrassingen te voorkomen. Onze instrumenten vormen sterke kaders. Ze bieden wereldwijde normen aan die internationaal overeengekomen zijn door vele landen en op die manier bruggen bouwen tussen verschillende rechtssystemen op gebied van internationaal familierecht bouwen; bescherming van het kind; civiele procedures en geschillen; gerechtelijke en administratieve samenwerking; en financieel- en handelsrecht.

Programma (Voertaal Engels)

Doorlopend programma: Hague Conference Chill & Hang out Sunday (geen registraties nodig):

 • Relax and chat met medewerkers de oudste internationale organisatie in Den Haag
 • Interactieve spellen

Openingstijden: 12.30 uur tot 17.00 uur

Interactief programma: presentaties (vaste tijden, registraties verplicht)

Tijden (ongeveer 60 min):

Ronde 1 13:00 – 14:00
Ronde 2 15:30 – 16:30
 • Wat doen we: een inleiding over de Haagse Conferentie
 • Hoe werkt het: praktische voorbeelden die aantonen hoe de instrumenten van de Haagse Conferentie zowel mensen als bedrijven helpen
 • Vragen en antwoorden

Maximaal 38 personen per sessie

Adres

Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH)
Churchillplein 6b
2517 JW Den Haag
www.hcch.net

 

Waar we zijn

Het permanente bureau van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) is gevestigd in de internationale zone van Den Haag, op Churchillplein 6b, naast het World Forum en tussen het Joegoslaviëtribunaal en Europol.

Veiligheid

De meeste internationale organisaties zijn beveiligd. Daarom is het van belang om de do’s and don’ts hieronder te lezen en op te volgen. Uw toegangsbewijs ontvangt u een week voor de Open Dag per e-mail. Wilt u deze uitprinten en meenemen? De beveiliging van de organisaties kan u vragen om uw toegangsbewijs te tonen. Het kan ook zijn dat de registratie vooraf afdoende is en u het toegangsbewijs de dag zelf niet hoeft te tonen. U dient een geldige legitimatie (paspoort of ID-kaart) mee te nemen. De controles kosten tijd, houd hier alstublieft rekening mee. Wij vragen uw begrip voor de eventuele wachttijd.

 Do’s

 • Neem een legitimatiebewijs mee
 • Neem uw geprinte toegangsbewijs mee
 • Neem de tijd voor veiligheidscontroles
 • Luister naar de beveiliging en ander personeel

Don’ts

 • Neem geen grote tassen mee
 • Neem liever geen kinderwagens mee
 • Neem geen elektrische apparatuur mee
 • Foto- en filmopnames bij de organisaties zijn niet altijd toegestaan