Eurojust

Ontdek wat Eurojust, het EU-verband voor justitiële samenwerking, vanuit Den Haag doet om officieren van Justitie te ondersteunen om grote grensoverschrijdende misdaad aan te pakken.

In de sterk internationaal verbonden wereld van vandaag maken criminele organisaties steeds vaker deel uit van grensoverschrijdende netwerken, die zich bezighouden met systematische en zware misdaad, zoals mensenhandel, grootschalige fraude en diefstal, drugshandel en terroristische activiteiten.

In de Europese Unie bepaalt elke lidstaat hoe die politie en justitie organiseert, maar kan dat tegenwoordig nooit meer helemaal alleen doen. Om internationale misdaad bloot te leggen en daar ook uitvoerig onderzoek naar te doen, moeten de justitiële autoriteiten wel uitgebreid samenwerken.

Eurojust, de Europese samenwerking op het gebied van justitie, helpt daarbij en is een uniek knooppunt waar openbare aanklagers uit alle EU-lidstaten en  ook diverse andere landen praktisch samenwerken om informatie en bewijs uit te wisselen, onderlinge strategieën voor vervolging van verdachten uitwerken en  ook gezamenlijke actiedagen opzetten.

In 2018 alleen al, droeg Eurojust bij aan 6.500 grote internationale onderzoeken. Daarmee zorgt Eurojust ervoor dat er telkens weer een veiliger Europa ontstaat, door justitie in alle EU-landen te helpen om drugs en wapens in beslag te nemen, netwerken van mensenhandelaren op te sporen en criminelen hun illegale opbrengsten af  te nemen.

Bezoek Eurojust op zondag 22 september tijdens de Open Dag en kom kijken hoe deze bijzondere Europese grensoverschrijdende coöperatie werkt in de praktijk.

Programma

Guided tour EN/ NL 11:30 – 12:00
Meet a prosecutor EN
Fighting the Mafia / Bringing terrorists to justice
12:00 – 12:30
Guided tour EN/ NL 12:30 – 13:00
Meet a prosecutor EN
Fighting fraud / Bringing terrorists to justice
13:30 – 13:00
Welcome by Eurojust Senior Management 13:30 – 14:00
Guided tour EN/ NL 14:00 – 14:30
Meet a prosecutor EN
Fighting the Mafia / Fighting fraud
14:30 – 15:00
Guided tour EN/ NL 15:00 – 15:30
Meet a prosecutor EN
Fighting fraud / Bringing terrorists to justice
15:30 – 16:00
Guided tour EN/ NL 16:00 – 16:30
Meet a prosecutor EN
Fighting the Mafia / Bringing terrorists to justice
16:30 – 17:00
 • Open van 11.00 tot 17.00 uur op zondag 22 september.
 • Volg een toer van 30 minuten door het gebouw en ontdek hoe Eurojust werkt en bezoek het operationele centrum.
 • Maak kennis met een openbare aanklager en hoor zelf hoe die mafia-netwerken aanpakt, terroristen voor de rechter brengt en grootschalige fraude bestrijdt. Klik hier voor het volledige programma en tijdstippen voor de toers.
 • Registreer u a.u.b. vooraf.
 • Kom vertellen wat justitie en recht voor u zelf betekenen.
 • Test uw kennis over Eurojust tijdens een interactieve quiz en maak kans op een speciale prijs.
 • Ga op de foto met één van de leidinggevenden van Eurojust.
Registreer nu!

Adres

Eurojust
Johan de Wittlaan 9
2517 JR The Hague
www.eurojust.europa.eu

Veiligheid

De meeste internationale organisaties zijn beveiligd. Daarom is het van belang om de do’s and don’ts hieronder te lezen en op te volgen. Uw toegangsbewijs ontvangt u een week voor de Open Dag per e-mail. Wilt u deze meenemen? De beveiliging van de organisaties kan u vragen om uw toegangsbewijs te tonen. Het kan ook zijn dat de registratie vooraf afdoende is en u het toegangsbewijs de dag zelf niet hoeft te tonen. U dient een geldige legitimatie (paspoort of ID-kaart) mee te nemen. De controles kosten tijd, houd hier alstublieft rekening mee. Wij vragen uw begrip voor de eventuele wachttijd.

 Do’s

 • Neem een legitimatiebewijs mee
 • Neem uw toegangsbewijs mee
 • Neem de tijd voor veiligheidscontroles
 • Luister naar de beveiliging en ander personeel

Don’ts

 • Neem geen grote tassen mee
 • Neem liever geen kinderwagens mee
 • Neem geen elektrische apparatuur mee
 • Foto- en filmopnames bij de organisaties zijn niet altijd toegestaan